4 tipy jak se vypořádat s výpadkem příjmů, když účty nepočkají

4 tipy jak se vypořádat s výpadkem příjmů, když účty nepočkají

Ztráta zaměstnání je jednou z nejtěžších událostí v životě. Pro někoho oddaně pracujete, chodíte poctivě do práce a jednoho dne vám jednoduše oznámí, že vás již nepotřebuje. I když člověk dostane odstupné, musí se uskromnit a ze všeho nejhorší jsou nečekané události, které převyšují rozpočet. I s tím se lze ale vypořádat. Víme, jak na to.

1. Najděte si provizorní zaměstnání

Sedět doma a plakat nad svým neštěstím je k ničemu. Než najdete novou práci, kde by plat alespoň za něco stál, poohlédněte se po brigádě. Nebylo by rozumné okamžitě žít z odstupného, když nemáte jistotu, že práci v dohledné době získáte. Příjem z brigády, byť malý vám pomůže nejen v rozpočtu, ale zároveň se dostanete mezi lidi a nebudete mít pocit zmaru. Navíc existuje větší pravděpodobnost, že potkáte lidi, kteří vás někde doporučí nebo s prací poradí.

Dostupnými brigádami jsou například výpomoc v domácnosti, úklid kanceláří, doučování dětí, rozvoz letáků a podobně. Mezitím můžete volný čas věnovat rozesílání životopisů a návštěvě pohovorů.

2. Požádejte svou rodinu o půjčku

I když se uskromníte a z brigád si domů nějakou tu korunu přinesete, může se stát, že vás překvapí finančně náročná operace vašeho domácího mazlíčka nebo vypoví službu lednička. Nemáte-li připravenou železnou rezervu, ze které byste podobné události mohli financovat, zkuste požádat o pomoc své nejbližší. Buďte upřímní a vysvětlete jim, jak se vaše finanční situace má.

Klepněte pro větší obrázek

3. Požádejte o půjčku banku

Ne každý může požádat o půjčku svou rodinu. Máte-li v domácnosti alespoň jeden stálý příjem, zažádejte o půjčku u některé z úvěrových společností nebo v bance. Výhodou úvěru je, že poskytuje okamžitou finanční výpomoc a půjčenou částku splácíte postupně. Navíc si sami určíte jak dlouho a kolik budete měsíčně splácet.

4. Využívejte bezúročné období na kreditní kartě

Nakonec vám trn z paty může vytrhnout kreditní karta. Například kreditní karta Premia od Home Creditu poskytuje až 51 dní bezúročného období. Důležité věci tak můžete pořídit ve chvíli, kdy jsou potřeba a zaplatíte později z výdělků z brigád nebo podpory v nezaměstnanosti. S Premia kartou ke všemu získáváte okamžité slevy v partnerské síti prodejen a můžete nakupovat zdarma díky bonusovým poukázkám za provedené platby.

Další užitečné rady i pomocnou ruku vám podá rádce v životních situacích u Home Creditu.

Doporučujeme

Články odjinud