Pokud z asijských nudlí znáte jen ty „smažené s kuřecím masem“, je to velká škoda. V celé Asii narazíte na desítky (a možná i více) druhů. Vyzkoušejte doma naše recepty a vydejte se do víru chutí exotické kuchyně!
Soba nudle s krevetami a thajskou bazalkou
4 porce - příprava: 45 minut
- 500 g předvařených nudlí soba
- 220 g větších krevet bez hlaviček
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1/2 červené chilli papričky
- 100 ml silného kuřecího nebo rybího vývaru
- sezamový olej
- velká hrst bambusových výhonků
- hrst nesolených arašídů
- sůl a pepř
- thajská bazalka
Nudle uvařte podle návodu na obalu. Krevety orestujte na sezamovém oleji. Sójovou omáčku smíchejte se lžičkou sezamového oleje, limetkovou šťávou a nasekaným chilli.
Arašídy nasekejte a nasucho opražte, pak je podrťte v hmoždíři. Nudle podávejte podlité vrstvou vývaru, zakápnuté omáčkou a pokryté výhonky, krevetami, praženými arašídy a lístky thajské bazalky.
Udon nudle s vepřovými kuličkami a zeleninou
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g mletého vepřového masa
- 4 jarní cibulky
- 2 červené chilli papričky
- 1 lžička sójové omáčky
- arašídový olej
- 300 ml silného kuřecího vývaru
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 40 g hub šitake
- 400 g předvařených nudlí udon (nebo 150 g sušených)
- 100 g hráškových lusků
- 10–12 cherry rajčátek
- 1 lžíce rýžového octa
- čerstvý koriandr a thajská bazalka
Maso, jednu jemně nasekanou chilli papričku zbavenou semínek a nakrájené jarní cibulky promíchejte dohromady. Ochuťte sójovou omáčkou a vytvarujte kuličky. Nepřilnavou pánev potřete arašídovým olejem a ze všech stran v ní opečte masové kuličky.
Kuřecí vývar svařte s ústřicovou omáčkou a šitake. Nudle uvařte podle návodu doměkka. Lusky asi 3 minuty vařte a pak zprudka ochlaďte ledovou vodou.
Cherry rajčátka zlehka opečte na pánvi, ve které jste dělali masové kuličky. Nudle podávejte podlité trochou ochuceného vývaru s kuličkami, lusky, cherry rajčátky, koriandrem a thajskou bazalkou.
Zálivka je z chilli papričky nasekané na kolečka, kterou jste chvíli nechali louhovat ve studené vodě s rýžovým octem.
NÁŠ TIP: Vepřové kuličky můžete využít i do silného vývaru s nudlemi phó. A aby to nebylo tak fádní, přidejte i vodní špenát a bambusové výhonky!
Grilované mandu knedlíčky s nudlemi a chilli
4 porce - příprava: 35 minut
KNEDLÍČKY:
- 100 g mletého hovězího masa
- 3 lžíce sezamového oleje
- 80 g jemně nasekané cibule
- 80 g jemně nasekaného zelí
- 60 g mungo výhonků
- 1 větší šalotka
- 100 g tofu natur
- 1,5 lžíce omáčky hoisin
- sůl
- pepř
- 24 plátků těsta wonton
- 1 vejce
NA DOKONČENÍ:
- 8 lžic sójové omáčky
- 6 lžic rýžového octa
- 2 lžičky krupicového cukru
- 2 lžičky jemně nasekané cibulkové nati
- 2 lžičky praženého sezamu
- 1–2 červené chilli papričky
- 400 g nudlí phó
Na dvou lžících oleje orestujte mleté maso a míchejte, dokud se nerozpadne. Slijte přebytečný tuk. Na zbývajícím oleji zpěňte cibuli, přidejte zelí a restujte, až začne měknout. Přisypte výhonky, šalotku a rozmixované tofu a dále restujte. Nechte odpařit všechnu tekutinu, směs musí být suchá až drobivá. Dochuťte omáčkou hoisin, solí a pepřem. Nechte vychladnout.
Doprostřed plátků těsta dejte náplň, okraje potřete rozšlehaným vejcem, zabalte a 8 minut vařte v páře. Polovinu hotových knedlíčků zamrazte na příště, druhou polovinu ogrilujte. Smíchejte suroviny na omáčku. Knedlíčky podávejte s uvařenými nudlemi a nasekaným chilli zalitými omáčkou.
ROZPIS JE NA 24 KNEDLÍČKŮ , na porci se počítá zhruba se 4 až 6. Vzhledem k tomu, že se knedlíčky velmi dobře zamrazují, počítejte s tím, že vám jich polovina zbude na příště. Suroviny na omáčku jsou na 4 porce.
Thajský nudlový salát s hovězím masem
4 porce - příprava: 30 minut
- 250 g tenkých rýžových nudlí mien
- 500 g hovězí roštěné nebo květu jako steak
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1 lžička třtinového cukru
- thajská bazalka
- máta
- koriandr
- 1 červená chilli paprička
Steak ze všech stran potřete olejem a okořeňte solí a pepřem. Položte na rozpálenou pánev a z každé strany 3–4 minuty zprudka opečte. Sundejte z pánve, překryjte alobalem, aby maso zůstalo v teple, a nechte asi 10 minut odpočinout.
Mezitím uvařte podle návodu nudle. Rybí omáčku smíchejte s limetkovou šťávou a cukrem a prošlehejte, až se cukr rozpustí. Steak nakrájejte na tenoučké plátky.
Nudle podávejte s plátky masa, posypané čerstvými bylinkami, jemnými proužky chilli a s omáčkou. Podle chuti můžete do salátu přidat i cherry rajčátka nebo okurku.
Nudlový průvodce
Nejsou nudle jako nudle a rozdíly v nich mohou být velké. Z čeho jsou různé druhy a na co se hodí?
- Mien - Vlasovým nudlím mien se někdy také říká skleněné. Narazíte na ně v mnoha (nejen) vietnamských receptech – třeba na závitky.
- Bahmi - Tyto vaječné nudle se používají takřka v celé Asii, recepty ze smažených nudlí jsou právě z Bahmi. Sušené je zalijte na 10 minut horkou vodou, osušte a můžete je dál používat.
- Phó - Široké nudle phó se vyrábí z rýžové mouky. Jsou skvělé jako příloha i do polévky, dělají se z nich také hlavní jídla.
- Udon a Soba - Tradiční japonské nudle se vyrábí z pšenice, oboje jsou bezvaječné. Typické jsou třeba pro miso polévku nebo ramen.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.