Originální párty chuťovky | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Originální párty chuťovky

Ať už chystáte oslavu, přijde nečekaná návštěva nebo chcete připravit neobvyklou svačinku, budou se vám jistě hodit naše tipy. Vyberte si i podle aktuálního stavu vaší ledničky či spíže.

Smažené zeleninové lupínky

4 porce - příprava: 15 minut

  • 400 g zeleniny (např. kořenové)
  • 1 l oleje na fritování
  • mořská sůl
  • čerstvé bylinky
  • cibule

Domácí chipsy si můžete připravit z mnoha druhů zeleniny, my jsme v redakci vyzkoušeli brambory, mrkev, pastinák a červenou řepu.

Zeleninu očistěte a na struhadle nakrouhejte na tenká kolečka. Ta jedno po druhém vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pozor, musí se připravovat po troškách, aby se lupínky neslepily!

Hotové chipsy nechte okapat na papírovém ubrousku a podle chuti promíchejte s čerstvě namletou solí (klidně uzenou nebo kouřovou), jemně nasekanými bylinkami nebo třeba opečenou cibulkou.

Vyzkoušejte k nim také výborné domácí salsy nebo dipy (viz níže).

Klepněte pro větší obrázek

Salsa z pečených rajčat

4 porce - příprava: 10 minut

  • 350 g malých cherry rajčátek
  • olivový olej
  • 2 jarní cibulky s natí
  • sůl a pepř

Rajčátka přepulte, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Promíchejte je s nasekanou cibulkou i s natí, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a pepřem. Nakonec směs důkladně zpracujte, aby se měkká pečená rajčata rozpadla.

Čedarový dip

4 porce - příprava: 15 minut

  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 200 g čedaru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 150 ml piva
  • sůl a pepř

V pánvi rozšlehejte mléko, vejce, hořčici a polovinu nastrouhaného sýra. Škrob smíchejte se dvěma lžícemi vody. Jakmile směs začne probublávat, vmíchejte do ní i pivo a rozmíchaný škrob.

Za stálého prošlehávání nechte rozpustit i zbytek sýra a ještě 10 minut provařte. Podle chuti osolte i opepřete a udržujte horké až do podávání (dip se špatně ohřívá).

Salsa s artyčoky

4 porce - příprava: 15 minut

  • 200 g sterilovaných artyčoků
  • 2–3 jarní cibulky
  • olivový olej
  • 4 lžíce majonézy
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř

Artyčoky slijte a nakrájejte na čtvrtiny, cibulku s natí na kousky. Vše orestujte na troše olivového oleje na pánvi. Přimíchejte majonézu (tu můžete napůl namíchat se zakysanou smetanou), nastrouhaný parmazán a podle potřeby i trochu smetany. Dochuťte solí a pepřem.

Klepněte pro větší obrázek

Tarte flambée

4–6 porcí - příprava: 30 minut + chlazení těsta

  • 250 g hladké mouky
  • 50 ml oleje
  • špetka soli
  • 100 g cream cheese
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 cibule
  • 140 g plátkové slaniny
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Z mouky, oleje a špetky soli vypracujte těsto, podle potřeby přilévejte asi 80 až 100 ml vody. Těsto nechte hodinu odpočinout v ledničce.

Troubu zapněte na 230 °C. Těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem a po celé ploše ho potřete cream cheese smíchaným s jogurtem. Navrch poklaďte kolečky cibule a plátky slaniny.

Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem a pečte 15 až 20 minut dozlatova.

Semínkové krekry

4 porce - příprava: 45 minut

  • 200 g celozrnné mouky
  • 100 g semolinové krupice
  • 1 lžička kouřové soli
  • 150 g semínek a ořechů (světlý i tmavý len, sezam, piniové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka + na ozdobu)
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce oleje

V míse smíchejte všechny suché ingredience. Ve 200 ml vody rozmíchejte med a olej a pak ji postupně zapracujte do suché směsi. Těsto nechte asi 20 minut odležet na lince.

Troubu zapněte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na to dejte polovinu těsta, překryjte druhým archem papíru a rozválejte na 3 až 4 mm silný plát.

Posypte semínky odloženými na ozdobu, která lehce zamáčkněte, rádýlkem rozkrájejte na kousky a pečte asi 30 minut dozlatova. Opakujte s druhou polovinou těsta.

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud