Vtipná kaše pro dobré ráno

Vtipná kaše pro dobré ráno

Hledáte nápady, jak si udělat ke snídani či na svačinu něco dobrého? Inspirace není nikdy dost, a tak jsme pro vás připravili tři sladké a jeden netradiční slaný recept na ty nejlepší kaše pod sluncem!

Jáhly s vůní štrúdlu

4 porce příprava: 35 minut

500 g jablek, hrst rozinek, 100 g jáhel, špetka soli, 1 mrkev, datlový sirup, plátkové mandle a skořice

Jablka očistěte, nakrájejte a duste, dokud se nezačnou rozpadat. Omyté rozinky namočte do horké vody. Jáhly propláchněte, spařte a přesypte do hrnce. Přidejte sůl a zalijte 300 ml vroucí vody. Na mírném ohni vařte doměkka (asi 15 minut). Podle potřeby dolévejte vodu, na konci by se ale měla všechna vsáknout. Z podušených jablek slijte vodu, ale nevylévejte ji. Rozmixujte je na pyré. To přidejte k jáhlám. Přimíchejte nastrouhanou mrkev a promíchejte. Kdyby byla kaše moc hustá, přidejte vodu z podušených jablek. Ozdobte rozinkami, sirupem a mandlemi. Poprašte skořicí.

Kukuřičný pudink s datlemi

4 porce příprava: 15 minut

140 ml kokosového mléka, 1 lžička soli, 75 g kukuřičné polenty, med nebo sirup z agáve na oslazení, kakao, kakaové boby a datle na ozdobu

500 ml vody smíchejte s kokosovým mlékem, osolte a přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, za stálého míchání přidejte polentu. Vznikne řidší kaše, která chladnutím ztuhne na konzistenci pudinku. Podle chuti oslaďte a podávejte ozdobené kakaovým práškem, drcenými kakaovými boby a datlemi. Náš TIP: Tento pudink je skvělý základ, který můžete podávat téměř s čímkoli. Doporučujeme vyzkoušet třeba s mákem a medem nebo řepným sirobem. Skvěle chutná také s poctivou domácí marmeládou.

Rýžová kaše s kouzelným amasaké

4 porce příprava: 55 minut

160 g kulatozrnné pololoupané rýže, 1 lžička soli, 100 g rýžového amasaké, drcené kakaové boby a skořice na ozdobu

Rýži propláchněte, nasypte do hrnce a zalijte asi 600 ml horké vody (poměr objemu rýže a voda je asi 1 : 2), přidejte sůl a vařte zhruba 40 minut doměkka. Rýže vstřebá všechnu vodu do sebe. Hotovou rýži smíchejte s amasaké, posypte podrcenými kakaovými boby a poprašte mletou skořicí. Rýži na snídaňovou kaši si můžete předvařit den předem a před podáváním ji jen prohřát.

CO TO JE AMASAKÉ? Je to sladký krém původem z Japonska. Fermentací se polysacharidy v rýži (nebo obilovině) rozloží na jednoduché cukry. Jako sladidlo je na rozdíl od klasického cukru vhodný i pro diabetiky. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou.

Zelná pohanková vzpruha

4 porce příprava: 30 minut

3 malé cibule, rostlinný olej, 340 g loupané pohanky, 2 lžičky uzené papriky, 1 lžička soli, 1 lžička mahá koření (koriandr, kmín, hořčičné semínko), 1–2 stroužky česneku, 700 g kysaného zelí, vlašské ořechy a plocholistá petržel na ozdobu

Jemně nakrájenou cibuli orestujte na oleji. Přidejte uzenou papriku a lehce zpěňte. Promíchejte s pohankou. Zalijte 700 ml vody, přidejte sůl, mahá koření a prolisovaný česnek. Přiveďte k varu. Potom pánev stáhněte z plotny, přiklopte pokličkou a nechte ještě 15 minut dojít. Na závěr přidejte kysané zelí a na talíři dozdobte nasekanou petrželí a vlašskými ořechy.

Doporučujeme

Články odjinud