Jak být dobrou tchyní: Kterým chybám se ve vztahu se snachou vyhnout?

Jak být dobrou tchyní: Kterým chybám se ve vztahu se snachou vyhnout?

O tom, jaké dokážou být tchyně k svým snachám, existuje spousta vtipů, samozřejmě ale takové situace nemusí být pravidlem. Pokud jste si svoji snachu oblíbila a nechcete se stát předlohou pro podobné vtipy, je třeba dodržovat jistá pravidla. Jak být dobrou tchyní?

Nepleťte se do výchovy

Chcete-li si vztahy s „mladými“ udržet v dobrém duchu, je důležité si držet odstup, mimo jiné v tom, že se nebude plést do výchovy vašich vnoučat. Je možné, že s výchovou vaší snachy nesouhlasíte nebo jí nerozumíte, to je ale logicky dáno mimo jiné generačním rozdílem. Vzpomeňte si na to, když jste vychovávala syna, jak se vám nelíbilo, pokud vám do toho někdo mluvil. A už vůbec se nesnažte vnoučata převychovávat, když je budete mít u sebe na hlídání. Vaše snacha by mohla mít pocit, že ji nerespektujete a že pro vás není dost dobrá. Což může vést mimo jiné k tomu, že vám vnoučata nebude svěřovat.

Pokračování 2 / 5

Respektujte soukromí

Dopřát ho rodině svého syna je naprostý základ. Nezkoušejte proto překvapení v podobě nevyžádaných návštěv, kdy snaše nabouráte program, a navíc ji třeba dostanete do nepříjemné situace, kdy doma nemá uklizeno a cítí se kvůli tomu před vámi provinile. Stejně tak se jí a vašemu synovi nepleťte do hádek a rodinných problémů, pokud nějaké mají. Samozřejmě to pravděpodobně děláte v dobrém úmyslu a z pozice osoby, která má víc životních zkušeností, věřte ale, že z takové situace nikdy nevyjdete dobře a nakonec budete ta špatná vy.

Pokračování 3 / 5

Nesoutěžte

Uvědomte si, že váš vztah není závod a výhrou není váš syn. Ani vy, ani vaše snacha nejste v pozicích, kdy byste o synovu přízeň spolu měly soutěžit. Naopak, máte spojit síly a činit ho spokojeným. Pamatujte si, že jednou pro vždy zůstanete jeho matkou a v této pozici vás jeho žena nemůže nahradit. Stejně jako vy nemůžete nahradit ji v pozici jeho milenky. Soutěžení není na místě, vás váš syn miluje jako svoji matku a snachu jako svoji ženu. To jsou vztahy, které se nedají porovnávat ani zastoupit.

Pokračování 4 / 5

Nepomlouvejte

Nesnažte se svému synovi vnucovat chyby, které na své snaše vidíte. Nikdo není dokonalý, nejen ona, ale ani vy. Mějte to na mysli pokaždé, když budete mít pocit, že vám na snaše něco vadí. I ona totiž proti vám může mít výhrady, ale dost pravděpodobně je vašemu synovi nevnucuje. Snažte se ji brát spíš jako svoji kamarádku. I vaše přítelkyně mají jistě svoje chyby, které jim tolerujete a přehlížíte, protože jejich přednosti to překonají. Zkuste hledat přednosti i u snachy a uvidíte, že váš vztah k ní se změní.

Pokračování 5 / 5

Najděte si společný zájem

Zkuste si se snachou najít společný koníček, který vás může sblížit. Ať už je to například nějaký sport nebo zahradničení či spolu jednou za měsíc vyrazíte samy na nákup nebo na výlet s dětmi, případně si zajdete na nehty či prostě jen na kávu nebo drink, společně strávený čas vám rozhodně prospěje. Poznáte tak totiž snachu lépe a třeba i pochopíte některé kroky, které dělá. I ona se určitě víc uvolní, když se pokusíte najít si k sobě cestu. Proč byste neměly být přítelkyně, které spolu budou dobře vycházet?

Doporučujeme

Články odjinud