Menopauza může ovlivnit chuť na sex. Jak předejít ztrátě libida v přechodu?

Menopauza může ovlivnit chuť na sex. Jak předejít ztrátě libida v přechodu?

Úbytek hormonů, zdravotní obtíže i výkyvy nálad. To jsou příčiny, proč ženy v menopauze už po sexu tolik netouží. Není ale škoda vzdát se ho tak brzy? Jak tedy se ztrátou chuti bojovat?

Kde chybí vlhkost, přichází bolest

Ženy v menopauze si často stěžují, že se jejich sexuální chutě a touhy mění. Často přichází o libido, a když už k sexu přece jen svolí, nakonec si jej neužijí. Snížená hladina hormonů, zejména estrogenu a testosteronu, způsobuje mnoho fyzických i psychických problémů.

Asi největším z nich je objevující se vaginální suchost. Nižší hladiny estrogenu vedou k poklesu krevního zásobení vagíny, což může negativně ovlivnit lubrikaci vagíny. To může způsobit ztenčení vaginální stěny, známé též jako vaginální atrofie. Vaginální suchost a atrofie pak mohou za bolestivý sex. Zjednodušeně řečeno, kde není přirozené zvlhčení, je přílišné tření a bolest.

Pokračování 2 / 8

Psychika i kila navíc

Ale i další projevy spojené s menopauzou mohou ohrozit ženské libido. Přibývání na váze snižuje ženské sebevědomí, návaly horka jsou nepříjemné, noční pocení zmenšuje kvalitu spánku a žena je unavená a na sex nemá ani pomyšlení. Ani deprese, podrážděnost a změny nálady touze po milování nesvědčí. Dobrá zpráva je, že pokud o chuť na sex přicházíte, nemusí to být navždy. Touha jde zase posílit, například zlepšením životního stylu, sexuálními pomůckami, lubrikanty. Některé příznaky, jako je vaginální suchost, se pravděpodobně bez léčby nezlepší, jiné mohou vymizet samy. Pokud nezaberou jednoduché rady, může pomoci lékař cílenou léčbou.

Pokračování 3 / 8

Navštivte svého lékaře

Má-li menopauza velký vliv na váš sexuální život, lékař vám pomůže určit příčinu. Je hned několik řešení, po kterých může sáhnout, a ne vždy musí jít přímo o léky. Váš gynekolog se bude rozhodovat podle toho, co váš snížený apetit způsobilo. Neexistuje-li například fyzická příčina a jde-li spíše o psychický problém, může vás gynekolog odeslat k sexuálnímu terapeutovi nebo manželskému poradci, aby pomohl zlepšit vaše partnerství.

Pokračování 4 / 8

Tipy pro rozhovor s doktorem

Rozhovor o sexu s lékařem může být nepříjemným zážitkem. A to přes to, že je vám 50 a máte v životě už leccos za sebou. I silné a schopné ženy se mohou stydět odhalit před svým lékařem intimní problémy, je však třeba mít na mysli, že nejde o nijak vzácný a výjimečný problém a lékař se s ním již během své praxe mnohokrát potkal.

Na rozhovor se přesto předem připravte. Abyste se vyhnula prodlužování rozhovoru, napište si poznámky s konkrétními fakty o příznacích včetně toho, co váš stav zlepšuje a co naopak zhoršuje a jak se cítíte, když se problém objeví. Zamyslete se nad tím, co vše bude chtít lékař vědět, a připravte si odpovědi. Lékaře pravděpodobně bude zajímat, jak dlouho příznaky přetrvávají, jak moc to bolí, jakou léčbu už jste vyzkoušela a zda se proměnil váš zájem o sex. Také si napište všechny otázky, na které se chcete zeptat. Jakmile jste v ordinaci, můžete být nervózní, a tak může být složité si vzpomenout na vše, co potřebujete vědět. Papír s poznámkami vám dodá pocit jistoty a pomůže s konverzací.

Pokračování 5 / 8

Léčba má svá úskalí

Existuje mnoho způsobů, jak lze léčit změny libida způsobené menopauzou. Jedním z nich je léčba pomocí hormonální terapie. Tablety s estrogenem nahradí hormony, které již tělo neprodukuje, a tím pomohou snížit vaginální suchost a vaginální atrofii. Terapie s sebou však nese vážná rizika, protože může způsobit krevní sraženiny, srdeční záchvaty a podle výzkumů i rakovinu prsu či zvýšit její riziko. Pokud se příznaky projevují pouze v oblasti vagíny, je lepší použít krém s estrogenem či vaginální kroužek.

Existují také důkazy, že mírné dávky testosteronu mohou ženám v menopauze pomoci zvýšit chuť na sex. Léčba testosteronem má také potenciální negativní vedlejší účinky, jsou však nižší než při léčbě estrogenem. Jde zejména o vyšší hladinu cholesterolu, zvýšený růst chlupů a akné.

Další možností je používání lubrikantů a krémů, které dokáží zmírnit vaginální suchost. Sex pak bude zase příjemný a žena na něj opět bude mít chuť.

Pokračování 6 / 8

Nezapomínejte na cvičení

Pravidelný pohyb pomáhá nejen proti přibírání na váze, ale také zlepšuje náladu. Cvičení totiž uvolňuje endorfiny, které snižují stres a vyvolávají pocit pohody a štěstí, což vám může pomoci obnovit chuť na sex. Pokud jste však nějakou dobu netrénovali, začínejte pomalu. Stačí deset minut denně, které postupně protáhnete na 30 minut pětkrát týdně. Klidně vyzkoušejte aktivitu, která vás vždy zajímala, ale doposud jste na ni nenašla čas.

Pokračování 7 / 8

Kegelovy cviky

Speciálním druhem cvičení pak jsou Kegelovy cviky, které posilují svaly pánevního dna a zlepšují požitek ze sexu. Chcete-li pánevní dno posilovat, nejprve musíte zjistit, o jaké svaly jde. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je přerušit močení uprostřed procesu. Svaly, které k tomu použijete, jsou svaly pánevního dna.

Stáhněte svaly pánevního dna a vydržte 5 vteřin, poté dalších 5 vteřin pomalu uvolňujte. Opakujte 10krát, 3krát denně.

Pokračování 8 / 8

Komunikujte se svým partnerem

Ztráta libida během menopauzy je často způsobena fyzickými příznaky, ale pocit většího propojení s partnerem může ženě psychicky pomoci a tím jí zvýšit chuť na sex. Důležité je být upřímná a mluvit o tom, čím procházíte, ať už fyzicky, či psychicky. Zaměřte se spolu na intimitu, vždyť sex není jediný způsob, jak si užít blízkost svého partnera. Líbání, mazlení a jiné nesexuální praktiky však mohou ve finále podpořit touhu po milování.

Doporučujeme

Články odjinud