6 smrtících ran pro partnerství: Tyhle věci jsou horší než nevěra

6 smrtících ran pro partnerství: Tyhle věci jsou horší než nevěra

Myslíte si, že nevěra je ten nehorší důvod, kvůli kterému byste opustila svého partnera? Pak se mýlíte. Psychologové se shodují, že nevěru jsou si lidé často ochotní odpustit, protože vztah může být i tak funkční. Ale pokud se nacházíte alespoň v jednom z následujících bodů, možná je čas uvažovat o rozchodu.

Lhaní

Už odmalička se učíme, že lhát se nemá. V případě vztahu to platí dvojnásob. Ať už máte v úmyslu lhát „z lásky“, abyste toho druhého ochránila, nedělejte to. Lež má krátké nohy a na každou se většinou dřív nebo později přijde.

Ztracená důvěra se pak těžko obnovuje a někdy se už nevrátí. V takovém případě je to začátek konce vztahu. Snažte se být k partnerovi v každém ohledu upřímná a řešte s ním i věci, které vám nejsou příjemné. Pokud to v sobě budete dusit, vnesete do vztahu napětí, které nebude příjemné ani jednomu z vás.

Pokračování 2 / 6

Nedostatek zájmu a náklonnosti

Je jasné, že prvotní neustálá potřeba se partnera dotýkat, líbat se s ním a vědět o každém jeho kroku časem vyprchá. Neměla by ze vztahu ale vymizet úplně. Pokud se stále máte rádi, měli byste si to dávat najevo.

Stačí malá gesta, pohlazení, letmý polibek, milá zpráva a zájem o život toho druhého. Pokud budete svůj zájem dávat najevo, váš partner to jistě ocení a oplatí stejnou měrou. V opačném případě naprostá ztráta zájmu vede jedině ke konci vztahu.

Pokračování 3 / 6

Nulová komunikace

Samozřejmě platí, že vztah je funkční, pokud je vám s partnerem dobře i ve chvílích, kdy oba mlčíte. Jestliže ale mlčíte neustále, není to v pořádku. Komunikovat byste měli o všem – o tom, jak jste strávili den, o přestavbě bytu, o problémech ve vztahu i o tom, co se vám líbí v sexu. Pamatujte, že komunikací předejdete problémům, které by se mohly vyskytnout v budoucnu.

Pokračování 4 / 6

Neschopnost kompromisu

Vztah je především o kompromisech. Je fajn, když máte společné zájmy a názory a shodnete se v pohledu na řadu věcí, občas se ale vyskytnou situace, kdy jeden s druhým nebudete souhlasit a bude na čase se přizpůsobit. Snažte se vždy situaci řešit tak, aby byla schůdná pro vás pro oba, a uvidíte, že se často vyhnete hádkám.

Pokračování 5 / 6

Žárlivost

Zdravá žárlivost je občas na místě a často utvrdí toho druhého v tom, že ho stále milujete. Vždy se ale dá převést v žert a nemá smysl se kvůli ní stresovat. Partnerovi tím tak akorát polezete na nervy a navíc bude mít pocit, že mu nevěříte.

Tím spíš by pak mohl provést něco, za což byste měla skutečně důvod žárlit. Zapomeňte na tajné šmírování mailů a smsek, k ničemu dobrému to nevede. Možná narazíte na něco, z čeho odvodíte skandál, a přitom půjde o nevinný flirt.

Nebo si špatně vyložíte zprávu, která byla míněná úplně jinak. Navíc tím narušujete soukromí toho druhého a to není fér.

Pokračování 6 / 6

Pohodlnost

Zůstávat s někým jen proto, že na vás „zbyl“, jste spolu dlouho, zvykli jste si na sebe a vám se nechce začínat znovu, je nesmysl. Jestliže si jinak nemáte co říct, nebaví vás spolu trávit čas a ani po milostné stránce už to není jako dřív, nemá smysl se dál trápit.

A nezachrání to ani děti, o kterých možná uvažujete. Dřív nebo později k rozchodu dojde. Takže raději dřív než pozdě, co myslíte?

Doporučujeme

Články odjinud