Svět barmanů si dnes podmanila žena

Svět barmanů si dnes podmanila žena

Mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků podruhé v historii vyhrála žena

V neděli večer byl v rámci velké hudebně zábavné show Mattoni koktejl festival na Staroměstském náměstí slavnostně vyhlášen vítěz Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojů – 18. ročníku Mattoni Grand Drink. Novou mistryní světa se stala Rakušanka Stephanie Sieber, která uspěla se svým drinkem Philomena v konkurenci 22 barmanů z celého světa. Porotu přesvědčila zajímavou kombinací příchutí mirabelky a meduňky. Tři nejlepší barmani si před zraky tisíců Pražanů převzali svou cenu od generálního ředitele společnosti Karlovarské minerální vody, a.s., pana Alessandra Pasqualeho, a prezidenta Světové barmanské asociace (IBA), pana Rona Busmana.

„Jako ředitel soutěže mohu říct, že jsme dosáhli takové úrovně, kdy kvalita všech připravených koktejlů byla mimořádná a bylo velmi těžké z nich vybrat ten nejlepší. Těší mě, že střední Evropa opět potvrdila vysokou úroveň inovativní barmanské práce a přístupu k tvorbě zdravých nízkokalorických nealkoholických koktejlů, které jsou dnes trendy,“ ohodnotil kvalitu letošního ročníku Aleš Svojanovský, ředitel soutěže Mattoni Grand Drink a prezident České barmanské asociace. Ocenil také netradiční suroviny jako aloe vera, květiny, čaj a dokonce zelený ječmen, které se v koktejlech v rámci Mistrovství světa objevily.

Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojů probíhalo celý víkend a soutěžní drinky i výkony barmanů hodnotila mezinárodní porota zaštítěná prezidentem IBA Ronem Busmanem. Již v sobotu porota vyhlásila vedlejší kategorie: nejlepší inovace, nejlepší design a nejlepší technika . Cenu za nejlepší inovaci a nejlepší techniku získal Marius Bogdan Birzan z Lucemburska s koktejlem Queen Mattoni a cenu za nejlepší design si odnesla Rakušanka Stephanie Sieber s koktejlem Philomena.

Klepněte pro větší obrázek

Nedělní Mattoni koktejl festival přinesl kromě představení šesti nejlepších barmanů také živá vystoupení špičky české a slovenské hudební scény, zahrály například kapely Chinaski, Jana Kirschner, David Koller, Aneta Langerová a další. Stejně jako v loňském roce každého barmana přímo na pódiu podpořil jeho patron. Těchto rolí se zhostili například známý bavič Martin Dejdar, herečka a zpěvačka Bára Poláková nebo mistr světa v biatlonu Ondřej Moravec. Večerem diváky provedli moderátoři Adéla Banášová a Libor Bouček

„Jsme hrdým partnerem Mistrovství světa v míchání nealko koktejlů a vážíme si toho, že právě naše česká minerální voda splňuje požadavky Mezinárodní barmanské asociace. Rádi přispíváme k rozvoji zdravého životního stylu, a proto podporujeme právě soutěže v míchání nealko nápojů. Letošní novinkou je také stanovení maximální kalorické hranice v soutěžních koktejlech. Podobnými mezinárodními projekty navíc pomáháme barmanům načerpat nové poznatky a inspiraci do dalších let,“ říká Alessandro Pasquale, generální ředitel společnosti Karlovarské minerální vody.

Letošní osmnáctý ročník Mattoni Grand Drink, popáté konaný pod hlavičkou mistrovství světa, již tradičně propagoval nejnovější trendy v mixologii a zdravý životní styl. Porota kromě chutě kladla důraz také na inovativní postupy, netradiční ingredience a originální vzhled koktejlu. Všechny koktejly musely splňovat nízký kalorický limit a obsahovat minerální vodu Mattoni. Ta se pro svou unikátní chuť a vyvážené složení minerálů stala vybranou vodou Světové barmanské asociace.

Klepněte pro větší obrázek

Výsledková listina Mattoni Grand Drink 2015:
První místo: Stephanie Sieber z Rakouska s koktejlem Philomena - hlavní cena: 10 000 USD Druhé místo: Wojciech Urbański z Polska s koktejlem Green Life cena: 3 000 USD Třetí místo: Marius Bogdan Birzan z Lucemburska s koktejlem Queen Mattoni cena: 2 000 USD

Vítězný recept koktejlu

Složení:

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 1 cl meduňkového sirupu
  • 0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
  • 0,5 cl domácí Chai Tea esence
  • 4 plátky okurky
  • 1 barová lžička okurkového freshe

Ozdoba:

  • pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva

Způsob přípravy: do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo Mattoni, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme Mattoni perlivou. Ozdobíme a můžeme podávat.

Klepněte pro větší obrázek

O SOUTĚŽI MATTONI GRAND DRINK

Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávaná barmanská soutěž se sedmnáctiletou tradicí. Letošní 18. ročník je zároveň popáté pořádán jako oficiální Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů pod záštitou Světové barmanské asociace. Svojí dosavadní historií si tato soutěž na mezinárodní scéně vydobyla vysoké renomé. Základem všech soutěžních koktejlů je vždy minerální voda Mattoni.

Mattoni Grand Drink je rovněž znám tím, že určuje trendy v oboru. Ty nejlepší kreace se pak snadno dostávají na nápojové lístky barů na celém světě - Mattoni Grand Drink už totiž ve své historii prošel několika evropskými metropolemi, v Praze se tento rok soutěž konala posedmé a již třetím rokem je v Praze soutěž doprovozena velkým hudebním festivalem Mattoni Koktejl Festival.

O HODNOCENÍ

Každého soutěžícího hodnotí čtyřčlenná komise ve stejném stylu jako by to byli hosté za barem. Dávají důraz na příběh a filosofii nápoje, techniku práce, chuť, vůni a vzhled koktejlu. Koktejl musí splňovat kritéria zdravého a moderního nízkoenergetického míchaného drinku s limitem maximálně 50 kCal/100 ml. Členy poroty jsou prezidenti jednotlivých členských států Světové barmanské asociace pod vedením generálního rozhodčího soutěže Miroslava Černíka.

O KARLOVARSKÝCH MINERÁLNÍCH VODÁCH

Karlovarské minerální vody, a.s. jsou největším výrobcem minerálních a pramenitých vod v České republice a ve střední Evropě. Vedle tradiční minerální vody Mattoni vyrábí pramenitou vodu Aquila a minerální vodu Magnesia. Společnost byla založena karlovarským rodákem Heinrichem Mattonim v roce 1873. Současnou podobu získaly Karlovarské minerální vody v 90. letech díky výrazným investicím nových majitelů, italské rodiny Pasquale.

KMV v současné době vyváží své produkty do více než 20 zemí světa. Profesionální přístup KMV i jejích zaměstnanců k otázce kvality produktů byl ohodnocen celou řadou ocenění. Společnost se významně podílí na kulturním, sportovním a společenském životě v České republice. Podporuje také projekty spojené s ochranou přírody a otázkou ekologie. KMV jsou členem Národní sítě Global Compact ČR, která sdružuje firmy a organizace zapojené do UN Global Compact - největší světové iniciativy společenské odpovědnosti a udržitelného podnikání pod záštitou OSN.

O ČESKÉ BARMANSKÉ ASOCIACI

Česká barmanská asociace sdružuje v rámci České republiky profesionální barmany. Hlavním posláním ČBA je výměna informací a zkušeností z oboru mezi jejími členy, organizace akcí odborného a společenského charakteru a barmanských, baristických či gastronomických soutěží. ČBA se také snaží prosazovat správnost technologie přípravy nápojů v barech, kavárnách a dalších provozech.

Doporučujeme

Články odjinud