Jak hubnout chůzí? Krok za krokem.

Jak hubnout chůzí? Krok za krokem.

Hledáte co nejpřirozenější pohyb, který vám uhladí cestičku ke štíhlejší postavě? Chůze v tomto ohledu nemá konkurenci!

Vliv svižné chůze na snižování váhy (v kombinaci s kaloricky umírněným jídelníčkem) je nepopiratelný. Nedávná americká studie potvrdila, že ženy, které strávily chozením nejméně 4 hodiny týdně, zaznamenaly při hubnutí až o 44 % větší úspěšnost než ostatní! Za jednu hodinu totiž vydáte zhruba 170–300 kcal (záleží to mimo jiné na vaší váze, tempu i terénu). Jak co nejlíp využít blahodárné účinky tohoto nenápadného, leč účinného pohybu?

Chůze budiž pochválena

Chůze má navíc jednu nepopiratelnou výhodu – jakmile jí jednou propadnete, většinou u svých nových „chodeckých návyků“ vytrváte poměrně dlouhou dobu. Chození má totiž statisticky vzato mnohem nižší počet „odpadlíků“, než tomu bývá u ostatních, většinou podstatně komplikovanějších druhů pohybu. Navíc prokáže službu nejen vaší štíhlé linii, ale také vašemu celkovému zdraví – chůze pomáhá při zpevnění kostí, prospívá vašemu srdci, snižuje hladinu „špatného cholesterolu“ a v neposlední řadě přispívá i ke zlepšení nálady a zvýšení kreativity (při procházce totiž dochází k lepšímu okysličení mozku).

Začněte hned zítra!

Vystačíte si s kvalitní a pohodlnou obuví a láhví s vodou pro dodržení pitného režimu a pak už vám nic nebrání vyrazit do města nebo do přírody… Před procházkou ideálně zařaďte i krátké protažení a po cestě nezapomínejte na správné držení těla. Po úvodní pomalé „desetiminutovce“ přidejte do kroku a na závěr zařaďte zase pomalejší fázi. Pokud jste zatím trávili veškerý volný čas na gauči či před obrazovkou, můžete začínat s dvacetiminutovou chůzí 5–6x týdně, pak se však snažte dopracovat k 30–60 minutám chůze denně (spalování tuků začíná zhruba po půl hodině).

Motivační triky

Počítají se ovšem i krátké procházky, které co nejčastěji vpašujete do svého každodenního programu. Namísto dalšího pracovního telefonátu dojděte za kolegou po svých, zapomeňte na existenci výtahů a schody používejte jako „posilovnu zdarma“ (někdy je můžete brát pro změnu po dvou), do své cesty z práce zakombinujte pokaždé trochu jinou pěší součást. Pokud na sobě chcete systematicky pracovat, pořiďte si krokoměr, s jehož pomocí získáte přehled o ušlých vzdálenostech (časem se možná dopracujete až na kýžených 10 000 kroků denně). Svoje procházky si můžete zapisovat do speciálního deníčku, díky němuž budete mít přehled o svých pokrocích.

Inspirace ze severu

Pokud chcete dostat do pohybu víc svalových skupin, rozhodně musíte vyzkoušet severskou chůzi zvanou též nordic walking. Chůze s holemi vznikla ve Skandinávii jako letní doplněk tréninku profesionálních běžkařů. Když se na svou příští vycházku vybavíte holemi, procvičíte i svaly ramen, rukou a zad. Nordic walking se hodí prakticky pro každého, vášnivými sportovci počínaje a seniory konče. Ocení ho ti, které kvůli sedavému zaměstnání trápí bolesti zad, ale třeba i těhotné ženy nebo ti, kteří mají z nějakých důvodů problémy s klouby. Investujte do lehoučkých teleskopických holí (dají se přizpůsobit výšce postavy) a hurá do terénu!

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud