Soutěžte s KOTÁNYI o 160 balíčků koření v hodnotě 500 Kč!

Soutěžte s KOTÁNYI o 160 balíčků koření v hodnotě 500 Kč!

V období od 1.3. do 23.6.2016 pro vás připravila společnost Kotányi zajímavou soutěž. Až 160 z vás může získat balíček koření v hodnotě 500 Kč. Každý týden si zde můžete přečíst zajímavý článek o konkrétním druhu koření a odpovědět na soutěžní otázku, která se právě k článku vztahuje. Odkaz k zařazení se do soutěže najdete na konci článku. Přejeme vám hodně štěstí!

Je jich na tři tisíce druhů, dokážou nám pořádně zavařit a přesto je milujeme. Takové oblibě se těší chilli papričky. Zlatá horečka po červeném pokladu začala více než před sedmi a půl tisíci lety na americkém kontinentu. Staří Mayové tyto žhavé krásky používali jako lék na bolest všeho druhu i jako účinné afrodiziakum. Vyzkoušejte sami. Kotányi nabízí hned několik druhů: Chilli Peperoncini, Chilli Jalapeňos, Chilli s mořskou solí či Kajenský pepř.

První Evropan, který kdy okusil sílu chilli papriček, byl Kryštof Kolumbus při své cestě na Haiti. Protože mu chutí připomínaly pepř, pojmenoval je stejně "pepper". To je důvod, proč se dodnes v angličtině tyto dvě rostliny označují shodně.

Není divu, že je popularita chilli papriček nesmrtelná. I když mají chuť ostrou jako břit, zbožňují je bez rozdílu ženy i muži. Proč? Důvod je jednoduchý. Napomáhají hubnutí. Jsou nízkokalorické, snižují chuť na sladké a zrychlují metabolismus. Naopak zvyšují produkci endorfinů a tím zlepšují náladu. Jedině pokud trpíte na akné, držte se od chilli papriček dále.

Kromě evidentně zkrášlujících účinků mají i léčebné přednosti. Snižují hladinu cholesterolu i cukru v krvi, mají hodně železa i vitamínů C a A. Navíc trochu překvapivě chrání před vznikem vředů.

Všimli jste si, že jídlo, které obsahuje chilli papričky, chutná lépe? Je to tím, že pálivá chuť prokrvuje receptory v ústech a působí tak na naše chuťové pohárky. Nebojte se je přidávat k masům, do salátů, ale i na restovanou zeleninu či do dipů.

Při konzumaci chilli papriček si pamatujte jednu věc. Nikdy, ale opravdu nikdy nehaste oheň v ústech vodou. Vždy pouze a jen mlékem nebo jogurtem.

Jak je vidět, chilli udělalo díru do světa. Málokteré komoditě se totiž podařilo rozšířit se po celém světě za pouhých padesát let v době, kdy neexistovala letadla a doprava se uskutečňovala pouze lodí, pěšky nebo za vozem.

Věděli jste, že... Aztékové se nejen zasloužili o pěstování chilli papriček, ale drželi je i v posvátné úctě? Jeden kněz měl dokonce držel dvojí půst. Musel se vzdát sexu a chilli :-)

Kvalita koření Kotányi je prověřená více než 130letou tradicí rodinné značky. Výjimečnou chuť bylinek a koření zajišťuje správný výběr odrůd a šetrné zpracování surovin. Výrobky Kotányi zakoupíte nejen v supermarketech, ale i v malých prodejnách po celé České republice.

SOUTĚŽIT MŮŽETE ZDE

Doporučujeme

Články odjinud